Видове камиони използвани за транспорт и спедиция

Видове товарни камиони

Бордови автомобил / Прицеп

Това е най-често използвания камион, който е подходящ заповечето типове стока, която не изисква температурен режим.

Максималното натоварване на автомобила зависи от броя на осите, конструкцията му и разпределението на товара. Състои се от влекач и полуремарке, което се разоборудва, позволявайки странично товарене и често и товарене с кран.

Хенгер

Хенгерите се използват за по-обемна, но по-лека стока, поради по-големия товарен обем

Мегатрейлър

Мегатрейлърът е вид бордови камион, но с по-голяма височина, което позволява и по-висока или повече стока.

Джъмбо

Джъмбото е автомобил, който на 4 метра е с височина около 2,5m, а на останалите 9,60 m достига 3,0 m.

Фургон

Разликата между тип прицеп и фургонът, е че фургонът е с твърди стени, което позволява товарене на стока, която в друг случай има опасност да издуе брезента.

Също така при него се предполага термоизолация, като по този начин се предпазва стоката от навлажняване или кражба. Максималното натоварване обикновено е по-малко, отколкото при бордовите автомобили, защото собственото тегло на този тип камиони е по-голямо.

Товаренето на фургона става само отзад.

Соло автомобил

Този тип автомобили са различни по размери и обикновено имат максимално натоварване до 3,5 тона. Такъв автомобил е подходящ за по-спешна и малко стока.

Хладилен автомобил

Този камион се използва за превоз на стока под температурен режим. В него има хладилен агрегат, който поддържа желаната от клиента температура. Повечето хладилни камиони имат и термограф, който записва температурата през цялото време на транспорта.

Същестуват и двукамерни хладилни камиони. Всяка камера може да поддържа отделна температура. Това позволява групиране на два вида стоки, при два различни температурни режима. Товаренето на хладилния камион става само отзад.

Дрехарка

Разнообразни по размери, дрехарките са пригодени за транспорт на дрехи на закачалка. Те са винаги тип фургони – с твърди стени..

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро изживяване и качествена услуга. С разглеждането на този уебсайт, вие се съгласявате с нашата употреба на бисквитки.